Allt om Riksbankens e-krona

E-kronan är en digital valuta som ska fungera som betalningsmedel vid elektronisk handel. Det är ännu inte bestämt om Riksbanken ska ge ut e-kronan men de skulle då som första centralbank lansera en digital valuta och den skulle i så fall kunna revolutionera handeln.

Riksbanken har tagit beslut att utreda om de ska ge ut en digital krona kallad e-krona. Denna utredning väntas vara klar i slutet av år 2019 och den ska undersöka de lagliga och tekniska förutsättningarna för om e-kronan ska ges ut. E-kronan ska i så fall vara ett komplement till kontanter. Det har cirkulerat falska uppgifter om att Riksbanken säljer e-kronor men dessa uppgifter tillbakavisas av Riksbanken själva som ännu inte har utfärdat några e-kronor.

Vad är e-krona?

E-kronan är riksbankens egna projekt om en elektronisk valuta som ska kunna komplettera vanliga fysiska sedlar och mynt. Riksbanken har ännu inte gått ut med några detaljer men vissa har spekulerat i att den skulle kunna vara baserad på så kallad Blockchain-teknik. Som digital valuta har e-kronan möjlighet att fungera som ett elektroniskt betalningsmedel. Det finns många fördelar med en digital valuta, ett är att den inte behöver vara beroende av privata aktörer.  Ett annat är att Riksbanken i så fall teoretiskt sett skulle kunna kringgå befintlig infrastruktur för att säkerställa att det alltid finns likvida medel i handeln.

Om E-kronor slår igenom som betalningsmedel kan de vara ett elektroniskt alternativ oberoende av banker, vilket i så fall skulle innebära ett hot mot bankernas starka ställning på den svenska marknaden där kontanter används allt mer sällan. Inte helt otippat har därför bankerna via bankföreningen gått ut i media och varit starkt kritiska till projektet.

Kritik till e-kronan

Bankföreningen har enligt affärsvärlden ställt sig kritiska till den nya e-kronan och menar att den inte löser några samhällsproblem, och riskerar istället att skapa problem. Hans Lindberg på bankföreningen menar att Riksbanken med e-kronan blir en direkt konkurrent till banker och menar att det redan finns en uppsjö av konsumentalternativ när det kommer till elektroniska pengar.

Lämna ett svar